Hurom sokovnici poseduju tehnologiju hladnog ceđenja koja ima brojne prednosti u odnosu na standardne sokovnike. Zbog tehnike ceđenja i malih brzina rotacija – plod se ne zagreva, pri čemu se zadržavaju sva kvalitativna svojstva hranljivih materija, uz minimalan udeo mehurića vazduha u soku što sprečava neželjenu oksidaciju. Naši sokovnici se prave od najkvalitetnijih materijala, što rezultuje dužim životnim vekom i boljim performansama. Takođe, Hurom sokovnici su efikasniji u ekstrakciji soka iz voća i povrća, što dovodi do više soka i manje otpada.
Pitanja i odgovori
Hladno ceđenje je tehnologija koja podrazumeva korišćenje tehnike klasične ručne cediljke (svrdla) koja se istovremeno okreće, presuje i cedi. Blag, ali konstantan pritisak i spora rotacija čine da se svaki plod pažljivo iscedi, bez oštećenja hranljivih sastojaka i promene boje i ukusa.
U Hurom sokovnik je ugrađen posebno razvijen AC motor najnovije tehnologije, koji omogućava efikasniji i tiši rad uz manju potrošenju električne energije. Tehnologija koja se zasniva na tehnici klasične ručne cediljke (svrdla) podrazumeva malu brzinu rotacije (43-90 obrtaja u minutu) i u kombinaciji sa konstantnim pritiskom, čuva hranljive materije ploda.
Hurom sokovnici se nazivaju sokovnicima za sporo ceđenje jer cede pri brzini rotiranja od 43 obrtaja u minuti do 90 RPM što je u poređenju sa tipičnim sokovnicima koji koriste brzinu od 10.000 ili više, velika razlika. Ipak, Hurom sokovnici proizvode sok istom brzinom, a ponekad i brže od drugih modela koje smo do sad testirali.
Generalni uvoznik i distributer za teritoriju Srbije je firma Refot B. Ovlašćeni servis je Foto Servis doo, Deli Radivoja 1, 11000 Beograd, kontakt telefon: 011 644 7958, e-mail: info@fotoservis.rs.
Apsolutno! Svi naši modeli mogu da cede cveklu i celer. Cveklu je potrebno oprati, očisititi površinu i iseći na četvrtine ili osmine pre ubacivanja u sokovnik. Celer je neophodno oprati i iseći na komade dužine 3-4 cm. Ukoliko više volite “zeleniš” predlažemo da razmotrite Hurom model sa metalnim sitom.
Posuda uređaja se ispira pod mlazom mlake vode, bez korišćenja deterdženta, neposredno posle korišćenja. Pranje u mašini za sudove nije preporučljivo.
Kod voća koje u sebi ima veću košticu, neophodno je izvaditi istu pre ubacivanja u sokovnik. Južno voće (kivi, banana, ananas, limun, pomorandža…), kao i cveklu i đumbir je neophodno oljuštiti pre ceđenja.
Kod nekih Hurom modela moguće je ubaciti ceo plod, dok je kod drugih neophodno iseckati voće ili povrće na manje komade, kako bi ceđenje bilo obavljeno sa najboljim mogućim performansama.
Zavisi od namirnice do namirnice, neke u sebi imaju znatno više vode od drugih. Tako da je na primer za čašu soka potrebno 3 jabuke ili 3 pomoradže ili 2 kriške lubenice ili 4 kruške ili 2 veća krastavca ili 4 manje cvekle, zavisi ona namirnica…
Uz pomoć svakog Hurom sokovnika možete da napravite sladoled, a pojedini modeli imaju i specijalno sito za sladoled. Postoji nekoliko načina kako da napravite sladoled, možete koristiti namirnice iz frižidera i propustiti kroz Hurom ili smesu koju dobijete ceđenjem željenih namirnica zalediti u frizu. Preporuka je da ne stavljate potpuo zaleđenje namirnice, jer mogu oštetiti uređaj. Više informacija pogledajte na sledećim linkovima:
https://www.youtube.com/watch?v=x275nvYmXx0
https://www.youtube.com/watch?v=sV27unwNeKo
https://www.youtube.com/watch?v=8Vr1gRt9eRg
https://www.youtube.com/watch?v=IP8VqDcZBWY
https://www.youtube.com/watch?v=D7ua2LVxzJ4
https://www.youtube.com/watch?v=MFikkoCPceE
Postoji razlika u dodatnim delovima u zavisnosti od Hurom modela. Najprecizniju informaciju dobićete na našem sajtu, konkreto na linku modela koji vas interesuje. Imate precizno izlistan spisak i sliku dodatnih delova.
Najjednostvanije rečeno zavisi od namirnice. Finu sito sa “malim rupicama” koristitie ako želite donekle bistar sok ili čvrste i vlaknaste sastojke kao što su jabuka, šargarepa, grožđe, celer, itd. Grubo sito sa “većim rupicama” koristite ukoliko želite kašasti i gušći sok ili meke sastojke kao što su jagoda, kivi, banana, itd.
Ljudi dobrog i zdravog stanja mogu da piju sok bilo kada. Međutim, ukoliko popijete sok na prazan stomak ili pre spavanja može izazvati bolove u stomaku u zavisnosti od stanja tela. Kiselina i vlakna na voću i povrću mogu da stimulišu rad stomaka. Najbolje je piti sok posle jela.
Moguće je da se čuva u frižideru do 2-3 dana. Međutim, najbolje je piti odmah nakon ceđenja jer se hranljivi sastojci postepeno smanjuju kako vreme prolazi. Stanje soka može biti različito u zavisnosti od uslova skladištenja, sastojaka i temperature.
Voće i povrće kao što su jabuka, spanać, kelj, kupus ili na primer ananas mogu stvoriti penu. Pena takođe ima hranljive materije poput enzima, minerala, vitamina. Dakle, osim ako nije preteško za gutanje, preporučujemo da promešate i popijete sok i penu zajedno.
Bitno je da znate da svi Hurom sokovnici rade po istom princpu, i nećete pogrešiti koji god model da izberete. Razlike između Hurom modela odnose se na samu veličinu sokovnika, da li imate vremena da seckte namirnice ili ne, da li više volite sokove sa zelenišem, bistri ili gusti sok… Posebnu pažnju smo posvetili ovoj temi tako da predlažemo da pogledate sledeći link i izaberete savršen sokovnik baš za vas.